Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с британския крал Чарлз, за да обсъдят как да се справят с изменението на климата, след като по-рано посетиха премиера Риши Сунак на Даунинг стрийт и показаха "здравото като скала“ приятелство между Великобритания и САЩ, пише Reuters.

Байдън е на посещение във Великобритания в началото на пътуването си преди срещата на върха на НАТО в Литва, на която съюзниците имат за цел да покажат солидарност с Украйна срещу инвазията на Русия, като същевременно все още не приемат Киев за член на Алианса.

И двете страни омаловажаваха срещата на президента със Сунак, тяхната пета за толкова месеци, описвайки я като продължение на дългогодишни дискусии, въпреки че това е първото посещение на Байдън в кабинета на премиера на Даунинг стрийт като президент.

"Важно е за нас да продължим разговорите си“, е заявил Сунак на Байдън, докато са седели в градината на Даунинг стрийт.

"Има много за какво да говорим“, е отговорил Байдън. "Връзката ни е стабилна като скала. Не можех да се срещна с по-близък приятел и по-голям съюзник. Имаме много да говорим."

След като е прекарал по-малко от час в кабинте на Сунак, Байдън се е отправил към замъка Уиндзор, за да се срещне с крал Чарлз III, по-важната част от краткото му посещение.

Байдън, който пропусна коронацията на Чарлз III през май в съответствие с дългогодишната практика на американските президенти, се очакваше да обсъди изменението на климата в Уиндзор, кауза, по която Чарлз води кампания повече от пет десетилетия.

Двамата са пили чай, преди да обсъдят как да помогнат за увеличаване на частните инвестиции за борба с изменението на климата, заплаха, която и Байдън и Чарлз смятат за жизненоважна.

"Президентът има огромно уважение към ангажимента на краля по-специално по въпроса за климата. Той е силен глас по този въпрос“, е заявил съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан пред репортери на борда на Air Force One по-рано.

Срещата им идва в момент, когато Сунак е изправен пред критики заради ангажимента си към проблемите на околната среда.

Байдън и Чарлз, които не се познават добре, са провели телефонен разговор по-рано тази година, който Съливан е описал като "невероятно топъл". Байдън присъства на погребението на кралица Елизабет миналата година, а първата дама Джил Байдън присъства на коронацията на новия крал.

КРИЗАТА В УКРАЙНА

Сунак и Байдън е трябвало да обменят идеи преди срещата на върха на НАТО в Литва, която започва на 11 юли и ще бъде доминирана от украинската криза.

Преди пътуването Байдън призова засега да се внимава с кампанията за присъединяване на Украйна към НАТО, чийто пакт за взаимна отбрана задължава всички членове да се притекат на помощ на всеки член, който е нападнат.

"Не мисля, че има единодушие в НАТО относно това дали Украйна да се присъедини към семейството на НАТО сега, в този момент, по средата на война“, е заявил Байдън в интервю за CNN, излъчено на 9 юли.

Пътуването му идва няколко дни след като той се съгласи да изпрати американски касетъчни боеприпаси в Украйна.

Такива боеприпаси са забранени от повече от 100 държави, включително Великобритания и широко се разглеждат като заплаха за цивилното население, тъй като те обикновено освобождават голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно в широка област.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява тяхното производство, складиране, използване и трансфер.

Говорител на Сунак е заявил, че решението на САЩ е било трудно, наложено на Вашингтон от Русия.