Държавният глава на САЩ Джо Байдън се срещна в сряда, 17 януари, с лидерите на Конгреса, включително с ръководителите и водещите членове на комисиите по разузнаването, въоръжените сили, външните отношения и финансирането от Камарата на представителите и Сената, за да обсъдят стратегическите последици от "бездействието“ спрямо Украйна за американската държава и света в като цяло, става ясно от прессъобщение на официалната интернет страница на Белия дом.

На срещата Байдън е подчертал важността на това Конгресът да гарантира, че Украйна разполага с ресурсите, от които се нуждае – включително противовъздушна отбрана и артилерийски способности – за да се защитава срещу "бруталната инвазия на Русия“. Обсъдил е стратегическите последици от бездействието за Украйна, САЩ и света. "Беше ясен: продължаващото бездействие на Конгреса застрашава националната сигурност на САЩ, НАТО и останалия свободен свят. Президентът призова Конгреса бързо да осигури допълнително финансиране в подкрепа на Украйна и да изпрати силен сигнал за решимостта на САЩ“, се казва в разпространения текст.

Допълва се, че Байдън е обърнал внимание и на ситуацията по границите на САЩ и е отбелязал важността от предприемане на мерки за защитата им. "Той потвърди ангажимента си за постигане на двупартийно споразумение за граничната политика и необходимостта от допълнителни ресурси на границата“, отбелязват още в прессъобщението.