Когато президентът Джо Байдън се среще с китайския президент Си Дзинпин за рядко срещана среща на върха с високи залози, две големи войни – конфликтът Украйна-Русия, вече дълбоко в своята втора година, и войната Израел-ХАМАС, която навлезе във втория си смъртоносен месец – ще послужи като фон на необикновен глобален смут, пише CNN.

Членовете на американската и китайската делегации планират да обсъдят и двата конфликта в своите интензивни, многочасови срещи в района на залива на Сан Франциско, според висши служители на администрацията, а Байдън и неговите съветници по националната сигурност ще се опитат да убедят китайските си колеги, че е в интерес на Пекин да използва лостовете си за влияние над Русия и Иран, за да овладее и двете войни.

Глобалните вълнения повишават залозите на срещата на Байдън със Си, първата им среща лице в лице от една година.

Докато Байдън се сблъсква с два определящи президентството конфликта в Украйна и Израел, той е нетърпелив да подобри връзките си с Пекин и да предотврати избухването на нова криза. САЩ се опитаха да понижат очакванията за преговорите, като посочиха възстановяването на военната комуникация и споразумението за ограничаване на трафика на наркотици като основни цели.

Байдън заяви пред репортери във вторник, че целта му при срещата със Си ще бъде нормализиране на каналите за комуникация между двете сили. Запитан как определя евентуален успех на срещата в сряда, Байдън посочи: "Да се върна към нормалния курс“.

По думите му, това включва "кореспонденция, възможност да вдигнем телефона и да говорим помежду си, ако има криза, да можем да се уверим, че нашите военни все още имат контакт помежду си“. Американски служители работят за възстановяване на военните комуникации с Китай, след като Пекин ги прекъсна миналата година.

Сред опасенията на САЩ е рискът от грешни изчисления или неправилна комуникация, които могат да доведат до конфликт, включително в напрегнатите води около Тайван и Южнокитайско море.

"Както ви казах, ние не се опитваме да се отделим от Китай“, разясни Байдън във вторник. "Това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро“.

Той цитира относителната икономическа слабост на Китай и каза, че иска да циментира отношения, които са от полза и за двете страни.