Президентът на САЩ Джо Байдън отново призова членовете на Конгреса на САЩ да не отлагат решението за допълнително финансиране в помощ на Украйна, а да го вземат преди коледните празници, предава "Украинская правда“, позовавайки се на изявлението на Байдън малко след срещата с украинския президент Володимир Зеленски

"Ако Конгресът излезе във ваканция, преди да одобри допълнително финансиране за подпомагане на Украйна, това ще бъде най-добрият подарък, на който Путин някога се е надявал. Призовавам ги да постъпят правилно", заяви американският държавен глава.

В същото време лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл посочи, че Конгресът едва ли ще одобри допълнителен финансов пакет за Украйна преди Коледа, дори и двете страни да постигнат споразумение през следващите дни, което го предвижда.

Основният препъникамък между републиканци и демократи е регулирането на миграцията по южната граница на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън на среща с Володимир Зеленски в Белия дом на 12 декември обяви, че е подписал указ за отпускане на 200 милиона долара военна помощ на Украйна.

След среща със Зеленски Байдън каза, че администрацията му ще продължи да помага на Украйна, но предупреди, че възможностите за това се изчерпват поради липсата на допълнително финансиране, одобрено от Конгреса.