Президентът на САЩ Джо Байдън определи ликвидирането на лидера на ХАМАС Яхия Синуар "момент на справедливост“ и призова израелското правителство да "се възползва от този момент като възможност“ да сложи край на продължаващата повече от година война в Ивицата Газа, съобщава изданието Politico, като уточнява, че съответното изявление той е направил по време на посещението си в Берлин.

Администрацията на Байдън, включително вицепрезидентът Камала Харис, води публична кампания, за да убеди израелския премиер Бенямин Нетаняху да използва смъртта на Синуар като причина да се съгласи на прекратяване на огъня.

Байдън е предал това съобщение директно на Нетаняху в разговор в четвъртък. Освен това изпраща държавния секретар Антъни Блинкен в региона през следващите дни, за да се възползва от момента.

"Време е да продължим напред“, заяви Байдън пред репортери при пристигането си в Берлин в четвъртък вечерта, добавяйки, че сега има повече надежда за прекратяване на огъня. "Време е да прекратим тази война и да върнем заложниците у дома. Това е, което сме готови да направим“, добави той.

Синуар се разглежда от администрацията като основната пречка за споразумение за прекратяване на огъня, заяви по-рано съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Но засега Нетаняху не изглежда готов да се върне на масата за преговори. В четвъртък той се обърна към групировката със следното послание: "На терористите от ХАМАС казвам: Вашите лидери бягат и ще бъдат унищожени“. Той добави, че войната "все още не е приключила“.

Европейските лидери изразиха надежда, че убийството на Синуар, лидерът на ХАМАС и организаторът на атаките от 7 октомври, може да доведе до прекратяване на огъня в Ивицата Газа.