Президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък приветства Финландия в НАТО и припомни общите ценности на военния алианс в рамките на  посещението си в най-новия член на блока, който граничи с Русия, предава Reuters.

Байдън пътува до Хелзинки, за да участва в среща на върха с лидерите на Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия. Той дойде директно от срещата на върха на НАТО тази седмица във Вилнюс, Литва, където заяви, че инвазията на Русия в Украйна само е направила Алианса по-силен.

Решението на Финландия да се присъедини към НАТО скъса със седемте десетилетия военно необвързаност грубо удвои дължината на границата, която НАТО споделя с Русия.

Преди двустранна среща с финландския президент Саули Ниинисто Байдън приветства Финландия като "невероятен актив“ за блока.

"Не мисля, че НАТО някога е бил по-силен“, заяви той пред репортери в двореца, добавяйки по-късно, че срещата на върха тази седмица е напомняне за общите ценности и предизвикателства на страните членки.

Ниинистьо заяви, че членството на Финландия в НАТО предвещава "нова ера в нашата сигурност“ и аплодира Байдън за "създаването на единство“ на срещата във Вилнюс, която се фокусира върху обединяването зад Украйна.

Байдън и скандинавските лидери заявиха в изявление след разговорите, че ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Байдън също приветства евентуалното влизане на Швеция в НАТО. Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО заедно с Финландия, но кандидатурата й беше задържана от Турция, според която Швеция прави твърде малко срещу хората, които Анкара вижда като терористи. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдигна възраженията срещу присъединяването тази седмица при положение, че условията му бъдат изпълнени, включително САЩ да одобрят продажбата на F-16 на Анкара.

Шведският премиер Улф Кристерсон благодари на Байдън за подкрепата му в стремежа на страната да се присъедини към НАТО и посочи, че има голям потенциал за по-тясно американско-скандинавско сътрудничество и по-силна връзка при посрещане на предизвикателства, включително по въпроси, свързани с Китай.

"Виждаме пълна промяна в европейската структура за сигурност в резултат на хода на Русия и скандинавските страни като цяло се доближиха до Запада в отговор на агресивните и дестабилизиращи действия на Русия“, каза служител на Белия дом по-рано.

Визитата му идва почти точно пет години след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп постигна помирителен тон с Путин на преговорите в Хелзинки.

Байдън заяви, че очаква с нетърпение да обсъди изменението на климата, изкуствения интелект и подкрепата за Украйна с финландския лидер.