Американският президент Джо Байдън е уверил украинския си колега Володимир Зеленски своята "увереност" в продължаването на предоставянето на американска военна помощ на Киев, което в момента е блокирано в Конгреса, се посочва в съобщение на Белия дом.

Американският президент говори и за опасенията си, че още един украински град ще попадне в ръцете на руските въоръжени сили без възобновяване на помощта. "Говорих със Зеленски този следобед, за да му кажа, че съм уверен, че ще имаме тези средства“, заяви Джо Байдън пред репортери, докато украинският президент отправи спешен призив в Мюнхен към Запада да доставят повече оръжия, след като Русия обяви "пълен контрол" над град Авдеевка в Източна Украйна, допълва Украинская правда.

Съветът за национална сигурност към Белия дом заяви в събота, че изтеглянето на Украйна и падането на град Авдеевка са доказателство за "цената на бездействието" на Конгреса на САЩ. "Ще се боря (украинците), за да имат нужните боеприпаси", увери президентът на САЩ.

Джо Байдън описа продължаващото блокиране на военната помощ от Конгреса като "абсурдно" и "неетично".

Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън поиска от американските конгресмени да одобрят помощта от 60 милиарда долара "без забавяне" след символичната военна победа на Москва над провала на контранастъплението на Киев, започнало миналото лято. Месеци наред Украйна се надяваше на положителен вот за тази решаваща помощ, разрешена от администрацията на Байдън, но възпрепятствана от републиканската опозиция в Конгреса под влиянието на Доналд Тръмп.