Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Китай, че САЩ ще бъдат принудени да се намесят, ако Пекин нападне филипински кораби в Южнокитайско море, съобщава Bloomberg.

Миналата седмица кораб на китайската брегова охрана се сблъска с филипинска лодка за снабдяване. Два часа по-късно лодка на китайската морска полиция се натъкна на кораб на бреговата охрана на Филипините по време на същата операция по снабдяване.

Американският лидер заяви, че китайските кораби са действали опасно и незаконно, докато Филипините са провеждали рутинна мисия за снабдяване в своята икономическа зона в Южнокитайско море.

"Искам да бъда много ясен: ангажиментът на Съединените щати към отбраната на Филипините е железен. Всяка атака срещу филипински самолети, плавателни съдове или военни сили ще задейства нашия Договор за взаимна отбрана с Филипините“, подчерта Байдън.

Напоследък отношенията между Филипините и Китай бяха обтегнати поради политиката на президента Фердинанд Маркос младши, който избра курс на сближаване със Съединените щати.

В началото на годината Япония, САЩ и Филипините решиха да засилят сътрудничеството в отбраната на фона на евентуална китайска военна инвазия в Тайван.

А през март САЩ и Филипините проведоха съвместни военни учения, където тренираха защита срещу потенциална агресия към архипелага.

Освен това Китай има претенции към цялото Южнокитайско море, докато според международното право то е разпределено между няколко държави. Така в края на септември Китай постави "плаваща бариера“ близо до Филипините, която попречи на техните рибарски лодки да излязат в морето и да работят.