Президентът Джо Байдън в сряда ще установи нови правила, ограничаващи американските инвестиции в китайски технологични сектори от висок клас – дългоочаквана мярка, целяща да попречи на капитала на САЩ да финансира военното развитие на Пекин, пише американската редакция на Politico.

Този ход представлява първият път, в който правителството на САЩ се опитва да наложи широки правила за инвестиране на американските фирми в чужбина - ескалация на икономическия конфликт с Китай, който вероятно ще спечели остро порицание от Пекин. Досега американските фирми до голяма степен имаха свобода на действие от Вашингтон да развиват бизнес в други страни, с изключение на ограниченията върху тесен списък от военни стоки. Но служители по националната сигурност и в администрациите на Тръмп и Байдън предупредиха, че американските инвеститори са финансирали военния напредък на Пекин, като са влагали в китайски фирми, които впоследствие са предали своите технологии на китайската армия.

Изпълнителната заповед ще забрани някои инвестиции в китайски фирми, занимаващи се с разработване на сензори и мрежи за квантови изчисления, както и фирми за полупроводници и някои фирми за изкуствен интелект. Също така ще се изисква от американските фирми да уведомяват федералното правителство, ако инвестират в производство на полупроводници от по-нисък клас, което все още не е обхванато от експортния контрол.

Действието на администрацията идва точно преди очакваното пътуване на министъра на търговията Джина Раймондо до Китай през следващите седмици и след месеци на усилия за успокояване на отношенията между двете страни, които бяха в сътресения, откакто китайски шпионски балон беше открит във въздушното пространство на САЩ. Министърът на финансите Джанет Йелън посети Пекин в началото на юли, където сигнализира, че двете страни са постигнали напредък в укрепването на развалените отношения. По време на това пътуване Йелън информира китайските си колеги за плановете на администрацията за инвестиционни правила, потвърдиха висши служители на администрацията в сряда.

Въпреки този ангажимент изпълнителната заповед изглежда малко по-агресивна от скорошните очаквания. През февруари POLITICO съобщи, че администрацията е смекчила изпълнителната заповед, като е премахнала някои промишлени сектори - като биотехнологии и чиста енергия - и е приложила забрани за инвестиции само към секторите с напреднали полупроводници.