Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в петък, 22 декември, Закона за бюджетните кредити за национална отбрана, който осигурява рекордните 886 милиарда за нуждите на отбраната през фискалната 2024 година, съобщи Украинская правда, като се позова на съобщение от Белия дом

В изявление Байдън приветства приемането на закона, който предоставя "критичната власт, от която се нуждаем, за да изградим армията, необходима за възпиране на бъдещи конфликти, като същевременно подкрепяме военнослужещите, техните съпрузи и семейства, които изпълняват своята мисия всеки ден".

В същото време Байдън изрази няколко резерви относно разпоредбите на закона, които според него ограничават възможността на президента на САЩ да представлява страната на международната арена и могат да доведат до разкриване на поверителна информация.

Конгресът одобри закона на 14 декември. Неговата окончателна версия не включва редица поправки, приети от републиканците в Камарата на представителите.

Що се отнася до Украйна, законът продължава действието на Инициативата за предоставяне на помощ за сигурност на Украйна, разрешавайки в нейните граници разпределянето на 300 милиона долара за финансовите 2024 и 2025 години.