Президентът на САЩ Джо Байдън призова американския народ да подкрепи финансирането на военните усилия на Израел и Украйна, предупреждавайки, че ХАМАС и Русия на Владимир Путин представляват паралелни заплахи за демокрацията в Америка, предава Bloomberg.

Приблизително 15-минутното обръщение към нацията от Овалния кабинет предхожда официалното искане на Белия дом Конгресът да предостави около 100 милиарда долара ресурси за Израел, Украйна, Тайван и южната граница на САЩ. Байдън твърди, че подкрепата на Украйна и Израел в борбата им съответно срещу Русия и въоръжени групировки е "жизненоважна за националната сигурност на Америка“.

"Знам, че тези конфликти може да изглеждат далеч и е естествено да се запитаме защо това има значение за Америка. ХАМАС и Путин представляват различни заплахи. Но те споделят и нещо общо: искат напълно да унищожат една съседна им демокрация“.

Байдън е изправен пред геополитически предизвикателства - две големи войни, избухнали в рамките на две години, застрашаващи глобалната стабилност, на фона на приближаващите президентски избори в страната.

Рядкото естество на обръщението в Овалния кабинет – едва второто от мандата на Байдън – подчертава твърдото му убеждение, че "нахлуването на Русия в Украйна и кървавото клане на Израел от Хамас застрашават демократичните държави по света“, пише агенцията. САЩ и ЕС обявиха ХАМАС за терористична групировка, припомня Bloomberg.

"Историята ни учи, че когато терористите не плащат цена за своя терор, когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват повече хаос и смърт и повече разрушения“, увери американският президент.

Байдън обеща, че ще изпрати до Конгреса "спешно искане за бюджет за финансиране на националната сигурност на Америка“ и "критично важни партньори, включително Израел и Украйна“ още в рамките на днешния ден.

Искането ще включва 60 милиарда долара финансиране за Украйна през следващата година, както и 14 милиарда долара за укрепване на израелската отбрана. Освен това ще са необходими също 10 милиарда долара за хуманитарни усилия - включително в Ивицата Газа - 14 милиарда долара за охрана на границата и борба с трафика на фентанил, и 7 милиарда долара за други приоритети на националната сигурност, включително за Индотихоокеанския регион, според източник, запознат с детайлите по искането.