Президентът на САЩ Джо Байдън заяви при започването на работните си срещи в литовската столица Вилнюс на срещата на върха на НАТО, че "очаква с нетърпение“ присъединяването на Швеция към Алианса, предава CNN.

"Благодаря ви, г-н президент, за домакинството на тази историческа среща на върха във важен момент. Първият път, когато лидерите на НАТО ще се срещнат, 31, заедно, и очакваме с нетърпение да се срещнем много скоро с 32 членове с добавянето на Швеция“, заяви той, когато започна двустранна среща с домакина на срещата на високо равнище президента на Литва Гитанас Науседа.

Това бяха първите забележки на американския лидер след новината, че Турция е оттеглила възраженията си срещу кандидатурата на Швеция да се присъедини към Алианса.

"Уверен съм, че ще го направим“, заявию той относно членството на Швеция, което все още изисква парламентарна процедура в Турция, за да бъде официално одобрено.

Преди началото на срещата на върха по-късно във вторник Байдън заяви, че САЩ присъстват, "за да потвърдят отново нашия ангажимент към НАТО“.

"Ние сме ангажирани с Литва, Балтийските страни и НАТО“, подчерта той. "Клетвата ни да бъдем с вас е непоколебима“.

Той също коментира критичния момент в контранастъплението на Украйна срещу Русия.

"През следващите дни ще обсъдим редица въпроси: как да укрепим източния фланг на НАТО и да модернизираме способностите за отбрана и сдържане на НАТО и ще го направим на място, където тези усилия наистина имат значение“, заяви той, добавяйки, че групата също планира да обсъди "нашата подкрепа за Украйна“.

Освен това Байдън отново бе категоричен, че САЩ ще спазят ангажимента си по член 5 от Вашингтонгският договор, принципът, че атака срещу един член на НАТО е атака срещу всички членове.

"Ние приемаме – НАТО приема – всички ние приемаме член 5 буквално. Един сантиметър от територията на НАТО означава, че всички сме заедно – всички заедно срещу всеки, който нарушава това пространство. Ние ще защитаваме всеки сантиметър от него“, отсече американският лидер.

Науседа приветства Байдън в Литва и я нарече "историческа“ среща на върха "дори преди да е започнала“ поради новината за Швеция.

По-рано във вторник Байдън и Науседа участваха в официална церемония по посрещането на държавния глава на САЩ пред литовския президентски дворец. Военен оркестър изсвири националните химни, а лидерите инспектираха почетната гвардия – част от щабния батальон на литовския велик херцог Гедимин – докато вървяха заедно по червения килим.

Вътре Байдън седна на малка маса и се разписа в книга за гости, след което се усмихна за снимка с Науседа пред знамената на двете страни.

Попитан от репортер дали е изненадан, че Турция се съгласи с присъединяването на Швеция, Байдън каза: "Изобщо“.