Говорейки за първи път след историческото си решение да спре кампанията си за президентските избори в САЩ през ноември, американският държавен глава Джо Байдън заяви, че "спасяването на нашата демокрация“ е "по-важно от всяка титла“, предава Politico.

В рамките на обръщение от Овалния кабинет Байдън заяви, че неговият труден избор да се оттегли, който дойде след седмици на натиск от страна на неговите съпартийци-демократи, е направен с мисълта за доброто на неговата партия и държава.

"Вярвам, че моята история като президент, моето лидерство в света, моята визия за бъдещето на Америка заслужаваха втори мандат. Но нищо – нищо – не може да се пречи на спасяването на нашата демокрация и това включва личната амбиция“, отбеляза Байдън. "Най-добрият път напред е да предадем факела на ново поколение. Това е най-добрият начин да обединим нашата страна“.

Президентът, който е на 81 години и е най-възрастният човек, заемал поста, не каза изрично, че се е оттеглил поради здравето си или социологически проучвания, които показват, че има вероятност да загуби, признавайки само, че се е оттеглил, "за да обединя моята партия“.

"Когато бях избран, обещах винаги да съм на ниво с вас, да ви казвам истината“, подчерта Байдън. "Истината е, че свещената кауза на тази страна е по-голяма от всеки един от нас“.

Обръщението в най-гледаното време в САЩ имаше за цел да предложи по-задълбочено, по-лично обяснение от първоначалното му писмено изявление, както и обединителен призив за подкрепа за вицепрезидента Камала Харис, неговия заместник като кандидат на Демократическата партия и тяхното споделено наследство.

Байдън похвали Харис, наричайки я "опитна“, "твърда“ и "способна“.

"Има време и място за нови гласове, свежи гласове – да, по-млади гласове. И това време и място са сега“, добави той.

Байдън отбеляза редица постижения, включително това, че няма американски войски в зоните на конфликт, както и приоритетите си за остатъка от мандата си.

"През следващите шест месеца ще се съсредоточа върху това да върша работата си като президент“, посочи той. "Това означава, че ще продължа да намалявам разходите за трудолюбивите семейства и ще развивам икономиката ни. Ще продължа да защитавам нашите лични свободи и нашите граждански права - от правото на глас - до правото на избор“.