Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел не е извършил удара по болницата в град Газа, в резултат от който загинаха стотици и напрежението около конфликта по света се увеличи сериозно, пише Bloomberg.

"Дълбоко съм натъжен и възмутен от експлозията в болницата в Газа вчера. И въз основа на това, което видях, изглежда, че е направено от другия отбор, а не от вас“, заяви Байдън на израелския премиер Бенямин Нетаняху малко след пристигането си в Тел Авив в сряда.

Той добави, че има "много хора, които не са сигурни“ кой е отговорен и че лидерите трябва да свършат работа, за да убедят скептиците, които вярват, че Израел е виновен.

Смъртоносният инцидент предизвика едно от най-големите изпитания за президентството на Байдън, заплашвайки да провали усилията му да овладее войната между Израел и Хамас в часовете преди пристигането му.

Двете страни си размениха обвинения за експлозията, като ХАМАС обвини израелска въздушна атака, а Израел посочи видеозапис на това, което според армията му е неизправна ракета, изстреляна от палестински екстремисти. Възмущението от инцидента доведе до отмяна на планираната среща на върха между Байдън и арабски лидери след посещението му в Израел.

Президентът на САЩ се надяваше да използва пътуването си, за да осигури допълнителна хуманитарна помощ за палестинските цивилни, с цел да убеди други регионални сили - включително Иран - да избегнат ескалация на конфликта. Но вместо това фокусът до голяма степен се измести към демонстрирането на подкрепа за Израел след нахлуването на ХАМАС от 7 октомври, което е категоризирано като терористична организация от САЩ и Европейския съюз. Това нападение уби около 1400 души и около 200 души бяха взети за заложници.

"За народа на Израел има само едно по-добро нещо от това да имаш истински приятел като теб, който стои до Израел, и това е да стоиш в Израел“, заяви Нетаняху. "Вашето посещение тук е първото посещение на американски президент в Израел по време на война“.

По-късно се очаква американският президент да се срещне със семействата на израелските жертви, включително роднини на тези, които са държани заложници в Газа. След това той трябва да направи публични забележки относно конфликта и да се срещне с израелския президент Исак Херцог.

Посещението на Байдън в Израел, което се радва на широка двупартийна подкрепа в САЩ, и във военна зона предоставя ясна политическа възможност за 80-годишния президент, който се опитва да се бори с притесненията относно възрастта и компетентността си, като използва влиянието на САЩ в чужбина. И все пак Байдън трябва да балансира тази демонстрация на подкрепа с нарастващия гняв заради експлозията в болницата.

Хиляди палестинци бяха убити в Газа, откакто израелската армия отговори на атаката на ХАМАС по-рано този месец с масирани въздушни удари. Скоро се очкаква наземно нападение, като Нетаняху обеща да унищожи напълно ХАМАС като организация.

В отговор на експлозията в болницата лидерите на Йордания, Египет и Палестинската власт, която управлява Западния бряг, отмениха срещата на върха с Байдън, която трябваше да се проведе по-късно в сряда. Йордания щеше да я домакинства в своята столица Аман.

Арабските лидери, Турция и ХАМАС обвиниха Израел за взрива. Израелската армия обяви, че палестинските екстремисти от Ислямски джихад са отговорни, защото изстреляна от тях ракета се е повредила и е паднала на територията на Газа.

Експлозията предизвика големи протести около израелските и американските посолства в арабския свят, както и на Западния бряг.

Американски служители заявиха, че Байдън ще разговаря по телефона с лидера на палестинската власт Махмуд Абас и египетския президент Абдел Фатах Ас Сиси по телефона, след като напусне Израел.

Епизодът и яростната реакция заплашваха да въвлекат други регионални играчи в конфликта срещу Израел, проваляйки първоначалната цел на пътуването на Байдън.

ХАМАСе подкрепен от Иран, както и някои други въоръжени групи в региона, включително Хизбула. Напрежението на северната граница на Израел с Ливан, където е базирана Хизбула, нарасна през последните 10 дни. Израелските войски и Хизбула редовно си разменят удари.

САЩ притиснаха Египет, безуспешно досега, да позволи на някои цивилни, включително американски граждани, да преминат от Газа в Египет през граничния пункт Рафа. Египет отговори, като каза, че Израел трябва да приеме всички хора, на които е позволено да напуснат Газа.

Сътрудниците на Белия дом заявиха, че въпреки повишеното напрежение, те остават оптимисти, че Байдън може да работи с израелци, египтяни и палестинци за подобряване на потока от хуманитарна помощ за Газа.

Преди да бъде обявено пътуването на Байдън – и преди експлозията в болницата – държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Нетаняху се е съгласил да разработи съвместно план за предоставяне на помощ в Газа, без да е в полза на ХАМАС, и за ограничаване на цивилните жертви.