САЩ ще "отговорят" на атаката с дрон, която уби и рани американски войници в Йордания. Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати "трябва да отговорят", след като трима американски войници бяха убити и десетки ранени, пише Sky News.

"Имахме тежък ден в Близкия изток. Загубихме трима смели мъже при атака срещу една от нашите бази... И ние ще отговорим", увери той.

Байдън обвини за удара "радикални групи, подкрепяни от Иран“.

На свой ред министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че Съединените щати ще предприемат всички необходими действия за защита на страната, нейните войски и интереси. "Президентът и аз няма да толерираме атаки срещу американски войски и ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим Съединените щати, нашите войски и нашите интереси", заяви Остин.

Той отбеляза, че подкрепяните от Иран групи са отговорни за тази и други атаки срещу американските сили в Близкия изток.

Трябва да се отбележи, че отговорност за удара пое една от групировките, действащи в Ирак и Сирия, Ислямската съпротива в Ирак, подкрепяна от Иран.

На свой ред Иран смята обвиненията за участието му в тази атака за "безпочвени“. Говорителят на външното министерство Насър Канаани заяви, че продължаващите американски удари в Сирия и Ирак, както и войната в Ивицата Газа само ще влошат нестабилността в региона.

Канаани добави, че Ислямската съпротива в Ирак не приема заповеди от Иран.

Вчера вечерта стана известно за атака с дрон срещу американска база в Йордания, която се намира близо до границата със Сирия. До момента се съобщава за трима загинали, а броят на ранените военни се е увеличил от 25 на 34. Част от ранените вече са евакуирани от страната.

По време на атаката тримата войници са спяли в палатка. Американски служител разкри, че голям дрон е ударил базата.

Атаката беше първият смъртоносен удар срещу американските сили след избухването на конфликта между Израел и Хамас през октомври 2023 г.