Изпълнението на приблизително 40% от индустриалните проекти в САЩ, в които властите на страната възнамеряваха да инвестират като част от реформите на президента Джо Байдън, са били спрени или отменени, отбелязва британският вестник Financial Times.

По данни на изданието Законът за намаляване на инфлацията и Законът за чиповете и науката, приети в САШ през 2022 година, предвиждат, че правителството ще инвестира повече от 400 милиарда долара под формата на данъчни облекчения, заеми и безвъзмездни средства в развитието на екологични технологии и производство на полупроводници в страната. Изпълнението на проекти на обща стойност 84 милиарда долара обаче е било отложено или за период от два месеца до няколко години, или за неопределено време. Сред най-големите спрени проекти са съоръжението за съхранение на батерии на LG Energy Solutions на стойност 2,3 милиарда долара, както и заводът за преработка на литий на Albemarle за 1,3 милиарда долара. Според самите компании спиранията се дължат на влошаване на пазарните условия, забавяне на търсенето и липса на сигурност в политиката на правителството.

От редакцията отбелязват, че подобни показатели могат да усложнят опитите на вицепрезидента на САЩ и кандидат за поста държавен глава Камала Харис да използва аргумента за заслугите на администрацията на Байдън за "възраждането на индустрията“ в страната, за да спечели избиратели от работническата класа на предстоящите президентски избори през ноември.

На 9 август Кевин Мадън, старши партньор в консултантската фирма Penta Group и бивш съветник на кампанията на републиканеца Мит Ромни през 2012 година, изрази мнение, че еуфорията на Харис от началото на президентската кампания може скоро да бъде засенчена от икономическите проблеми в САЩ. Според неговите оценки става дума по-специално за борбата с инфлацията и проблемите на пазара на труда. FT подчертава, че Харис вече е изправена пред критики от опоненти за рязкото покачване на цените на жилищата при управлението на Байдън, а слабото представяне на пазара на труда и постоянният спад на борсовите индекси може да се превърнат в още по-голям проблем за кандидат-президента и нейните помощници.