Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил директора на ЦРУ Уилям Бърнс в своя кабинет в петък, символичен ход, който подчертава влиянието на директора на разузнаването и работата му в подкрепата на САЩ за Украйна, съобщи Associated Press.

В изявление Байдън е заявил, че Бърнс е "впрегнал разузнаването, за да даде на страната критично стратегическо предимство“ и приписва заслугата на неговия "ясен анализ, който дава приоритет на безопасността и сигурността на американския народ“.

Бърнс е централна фигура в администрацията на Байдън, особено в стратегията на Белия дом за разсекретяване на констатациите на разузнаването, че Русия възнамерява да започне пълномащабно нахлуване в Украйна. Дипломат от кариерата и бивш посланик в Русия, Бърнс е изпратен в Москва месеци преди войната, за да предупреди руския президент Владимир Путин за анализа на Вашингтон.

През почти 18 месеца, откакто Путин нахлу, САЩ предоставиха разузнавателна подкрепа на Украйна заедно с оръжия и боеприпаси. Бърнс е посещавал многократно Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски. Той също е изпратен през ноември 2022 г., за да предупреди Русия да не използва ядрени оръжия в конфликта.

Известно е, че Бърнс се среща редовно с Байдън и често го информира директно за Украйна и други въпроси. Като член на кабинета той ще служи заедно с директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, чийто офис определя насоките за ЦРУ и други членове на американската разузнавателна общност.

"Съобщението на президента днес признава съществения принос към националната сигурност, който Централното разузнавателно управление прави всеки ден и отразява доверието му в нашата работа“, е посочил Бърнс в изявление. "За мен е чест да служа в тази роля, представяйки огромната работа на нашите офицери от разузнаването.“

Не всички администрации са имали висши служители на разузнаването в своите кабинети. Бившият президент Доналд Тръмп включва своите директори на националното разузнаване и директори на ЦРУ.