Президентът на САЩ Джо Байдън направи рязък контраст с бившия държавен глава Доналд Тръмп и републиканските законодатели в обръщението си За състоянието на Съюза в четвъртък, използвайки го, за да изтъкне въпроси, които ще оформят  предизборната кампания, пише The Hill.

Забележките на Байдън, които продължиха малко повече от час, понякога можеха да бъдат сбъркани с предизборно обръщение. Президентът не спомена Тръмп по име в нито един момент, но каза "моят предшественик“ 13 пъти в речта си, според подготвените забележки, предоставени от Белия дом.

Само няколко минути след изказването си той се позова на предложението на Тръмп, че ще позволи на руския президент Владимир Путин "да прави каквото си иска“, ако съюзниците от НАТО не са похарчили достатъчно за отбрана, наричайки тези забележки "опасни и неприемливи“.

Накратко Байдън говори за заплахите за демокрацията, атаката срещу Капитолия от 6 януари, която привлече вниманието на говорителя Майк Джонсън и заплахите за достъпа до аборти и грижите за репродуктивното здраве, всички от които са ключови стълбове от кандидатурата му за преизбиране.

"Моята цел тази вечер е да събудя Конгреса и да предупредя американския народ, че това не е обикновен момент“, заяви Байдън. "Откакто президентът Линкълн и Гражданската война свободата и демокрацията не са били атакувани у дома, както днес. Това, което прави нашия момент рядък, е, че свободата и демокрацията са атакувани както у дома, така и в чужбина едновременно“.

Той отново обвини Тръмп за отхвърлянето на двупартиен законопроект за гранична сигурност в Сената по политически причини и призова републиканците в Конгреса да приемат законодателството. Той изтъкна разпоредбите в законопроекта, който беше договорен от сенатори и одобрен от Белия дом, с водещия преговарящ от Републиканската партия сенатор Джеймс Ланкфорд, който седеше в залата, кимаше с глава и казваше, "това е вярно“.

Някои депутати от Републиканската партия носеха игли, за да повишат осведомеността за Лейкън Райли, студент от университета в Джорджия, който беше убит миналия месец от венецуелски мигрант, според полицията. Когато Байдън влизаше в залата, той се натъкна на конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, която му показа своята игла и каза на президента "кажи името й“.

По време на обръщението си, когато Байдън говори за границата, Грийн извика от мястото си в публиката: "Става дума за Лейкън Райли“. Други крещяха "кажи името й“. Байдън в отговор вдигна игла на Лейкън Райли, която му беше дадена, и произнесе нейното име.

"Лейкън Райли, невинна млада жена, убита от нелегален“, заяви той, говорейки направо. "На нейните родители казвам, че сърцето ми е с вас, защото аз самият загубих деца. Разбирам“, каза той, като погледна нагоре към галерията в залата.

Президентът също така представи сестрата на ученик, убит при стрелба в начално училище в Увалде, Тексас, и контрастира фокуса си върху насилието с оръжие с връзките на Тръмп с Националната оръжейна асоциация.

Речта в четвъртък предложи на Байдън критична възможност, докато се стреми да бъде преизбран, за да потуши някои от опасенията на избирателите и да им напомни за постиженията му през последните три години. Проучванията показват, че той изостава от Тръмп в ключови колебливи щати във вероятен двубой на общите избори, а проучване на New York Times/Siena College установи, че 73 процента от регистрираните гласоподаватели са заявили, че са напълно или донякъде съгласни, че Байдън е твърде стар, за да бъде ефективен президент .

Милиони американци гледат речта всяка година и се очаква кампанията на Байдън да използва обръщението като трамплин за увеличаване на пътуванията и съобщенията, докато се подготвя за продължителна предизборна кампания срещу Тръмп.

"Не можете да ръководите Америка с древни идеи, които само ни връщат назад“, отбеляза още Байдън. "За да ръководите Америка, страната на възможностите, имате нужда от визия за бъдещето на това, което Америка може и трябва да бъде. Тази вечер чухте моята“.

Въпреки че Байдън периодично се запъваше, той нямаше големи гафове по време на речта и изглеждаше зареден с енергия, докато се смесваше със законодателите по пътеката, влизайки и излизайки от залата. Той спря и си направи селфи с членове на Конгреса.

Речта на президента беше изпъстрена с неприятни моменти, включително когато той спори с Грийн, смъмри републиканците, че настояват за намаляване на данъците за богатите, и се пошегува, когато пристигна на трибуната: "Ако бях умен, щях да се прибера сега".

81-годишният Байдън се позова на възрастта си, която социологическите проучвания показват, че е основен проблем за избирателите, за да завърши забележката си и като последен удар към Тръмп.

"Знам, че може да не изглежда така, но съм тук от известно време. Когато стигнеш на моята възраст, някои неща стават по-ясни от всякога“, заяви той. "Животът ми ме научи да прегръщам свободата и демокрацията. Бъдеще, основано на основните ценности, които са определили Америка. Честност. благоприличие. Достойнство. Равенство“.

"Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история. Американска история за негодувание, отмъщение и възмездие. Това не съм аз", добави той.

Говорейки за войната Израел-Хамас, Байдън призова Израел да разреши повече помощ в Газа, като каза, че страната "също трябва да изпълни своята част“ на фона на нарастващата реакция от страна на прогресивни и активисти срещу Байдън заради неговата произраелска позиция и водене на войната. Протестиращите се стекоха във Вашингтон, окръг Колумбия, в четвъртък и проведоха голяма демонстрация близо до Капитолия преди и по време на речта му.

Президентът се обърна и към останалите заложници, взети от Хамас, като каза, че "няма" да си отдъхне, докато не бъдат върнати у дома. Това беше един от малкото случаи, когато Джонсън се изправи, за да аплодира.

В съответствие с темите на кампанията, които демократите смятат, че ще им помогнат да осигурят победа през 2024 г., Байдън изложи планове за кодифициране на Роу срещу Уейд, като в един момент директно се позова на съдиите от Върховния съд, които бяха в камарата.

"Жените не са без... избирателна или политическа власт“, заяви Байдън.

"Без майтап. Ясно е, че тези, които се хвалят с отмяната на Роу срещу Уейд, нямат представа за силата на жените в Америка. Те обаче разбраха, когато репродуктивната свобода беше в бюлетината и спечели през 2022 г., 2023 г. и ще разберат отново през 2024 г.“, заяви Байдън.

Речта също така изложи предложения за бъдещето, като повишаване на корпоративния минимален данък до поне 21 процента, възстановяване на данъчния кредит за деца и забрана на бойни оръжия и пълнители с голям капацитет.

Той отново обеща да спре всякакви предложения, които намаляват социалното осигуряване или повишават възрастта за пенсиониране. Той се върна към обръщението си от 2023 г., когато спести спорове с републиканците относно съкращенията на социалното осигуряване.

Когато получи викове "лъжец и лъжи“ от тълпата, когато обвини Републиканската партия, че се опитва да намали социалното осигуряване, той отговори: "Добре е да го чуя“.