САЩ търсят алтернативни варианти за финансиране на военната помощ за Украйна на фона на турболенциите в Камарата на представителите. За тази цел администрацията на президента Джо Байдън обмисля използването на програма за безвъзмездна помощ на Държавния департамент, съобщава изданието Politico.

Отбелязва се, че Байдън намекна за тази възможност на 4 октомври, когато заяви, че "има друг начин, по който можем да намерим финансиране“ за Киев. Американският лидер обаче не направи пояснителни коментари.

Представител на администрацията във Вашингтон заяви пред изданието, че изявлението на Бадиен се отнася до "съществуващите правомощия за финансиране“, които позволяват допълнителна подкрепа за Украйна "за малко по-дълго, ако Конгресът не предприеме действия“.

По-специално САЩ обмислят използването на чуждестранно военно финансиране. Това е програма, която предоставя безвъзмездни средства или заеми, за да помогне на страните партньори да придобият оръжия и отбранителна техника. Провежда се от Държавния департамент на САЩ. Въпреки това, дори ако САЩ използват своите финансови правомощия за закупуване на оръжия, Конгресът пак ще трябва да одобри допълнително финансиране за подпомагане на Украйна.

Има и друг вариант - администрацията на Байдън може да поиска от Конгреса да пренасочи финансирането от бюджета на Пентагона в подкрепа на Украйна. Това мнение изрази официален представител на Пентагона. САЩ обаче ще могат да извървят този път само с разрешението на законодателите.

В същото време говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър подчерта, че все още няма решение какво точно ще предприеме ведомството.

"Пренасочването винаги е опция за спешни нужди. Понастоящем, доколкото ми е известно, не е взето решение за използване на пренасочване като начин за поддържане на сигурността на Украйна. Ние оставаме ангажирани да работим с Конгреса по допълнителен документ за Украйна и да получим пълен бюджет“, подчерта Райдър.