"Президентът Байдън ще наложи вето на предложения от републиканците пакет от помощи за Израел“, обявиха от Белия дом, цитирани от The Hill.

Изданието отбелязва, че Службата за управление и бюджет е убедена, че законопроектът предизвиква разногласия в двупартийната подкрепа за Израел и е опасен както за целия Близък Изток, така и за националната сигурност на Съединените щати, тъй като включва намаляване на финансирането на Данъчната служба и  законопроектите за здравеопазването и изменението на климата, считани за едно от основните постижения на Джо Байдън като президент. "Този ​​проект въвежда произраелски пристрастия“, се казва в изявление на ведомството.

Авторът на статията припомня, че Конгресът винаги е работил заедно за предоставяне на помощ на Израел и въпроси на националната сигурност, но този пакет от помощи може да подкопае дългата и продуктивна съвместна работа.

Самият законопроект, предложен от Републиканската партия, изисква 14,3 милиарда долара за подпомагане на Израел в борбата срещу ХАМАС. Но този пакет не включва елементи за подкрепа на Украйна, населението на Газа и съюзниците в Индо-Тихоокеанския регион. Той, пише авторът, "се отклонява от стратегията на Белия дом за комбиниране на помощта за Украйна и Израел в един законодателен акт“, което намалява шансовете му за успех.

Миналата седмица Белият дом поиска от Конгреса да одобри отпускането на приблизително 106 милиарда долара за нуждите на националната сигурност. Тези пари трябва да отидат за подпомагане на Украйна в конфликта с Русия, за подкрепа на Израел в конфронтацията с ХАМАС и за инвестиции в Индо-Тихоокеанския регион.

Важно събитие беше назначаването на нов председател на Камарата на представителите Майк Джонсъън (републиканец), който замени Кевин Маккарти, който напусна поста си. Горепосоченият законопроект е първият му в новата му роля. Джонсън е известен като противник на финансовата помощ за Украйна.