Президентът на САЩ Джо Байдън представи широкообхватно предложение за реформа на Върховния съд, като призова законодателите да въведат ограничения за срока на мандата и да създадат етичен кодекс, за да "възстановят доверието и отчетността" на деветимата съдии. Байдън също така иска и ограничаване на президентския имунитет, предава ВВС.

През последните години съдът с консервативни възгледи се превърна в поле на политическа битка, като неговите девет съдии, които не са избираеми и могат да работят доживот, играят важна роля в американския живот по всички въпроси - от абортите до околната среда.

Байдън също така призова законодателите да приемат конституционна поправка, ограничаваща президентския имунитет, което би променило неотдавнашно решение на Върховния съд.

Усилията за реформиране на съда едва ли ще бъдат приети от Конгреса на САЩ.

Демократите обаче се надяват, че настояването за реформа може да помогне за активизиране на избирателите преди изборите през ноември 2024 г.

През последните две години Върховният съд се произнесе по поредица от исторически дела, като се започне с прекратяването на конституционното право на аборт през юни 2022 г.

В същото време той е преследван от обвинения в нарушения на съдебната етика, особено след като журналисти разследваха съдия Кларънс Томас за това, че не е съобщил за подаръци.

В статия, публикувана в понеделник сутринта във Washington Post Байдън заявява, че "това, което се случва сега, не е нормално".

"То подкопава доверието на обществеността в решенията на съда, включително в тези, които засягат личните свободи", пише той в Post. "Сега сме в нарушение".

За да отговори на тези опасения, Байдън предложи да се сложи край на пожизнените назначения в съда.

Вместо това той смята, че действащите президенти трябва да назначават нов съдия в съда на всеки две години, който след това да работи за период от 18 години.

Привържениците на реформата и преди са изказвали мнението, че поетапното ограничаване на 18-годишните мандати ще спомогне за деполитизирането на съда и ще го направи по-балансиран и представителен за населението.

Освен това Байдън настоява Конгресът да създаде нов етичен кодекс, който да задължи съдиите да разкриват подаръци и да избягват явни политически дейности.

Въпреки че миналата година съдът публикува етичен кодекс за първи път в историята си.

"Всеки друг федерален съдия е обвързан с приложим кодекс на поведение", пише президентът на САЩ. "Няма причина Върховният съд да бъде освободен от това изискване".

Накрая Байдън се надява да приеме поправка в конституцията на САЩ, която да отмени решението от 1 юли, в което Върховният съд заяви, че Доналд Тръмп и други бивши президенти са имунизирани срещу наказателно преследване.

В противоречивото решение съдиите установиха, че президентът има имунитет за "официални действия", но не е имунизиран за "неофициални действия".

В становището си Байдън заявява, че предложената поправка, която той е нарекъл поправка "Никой не е над закона", "ще изясни, че няма имунитет за престъпления, които бившият президент е извършил, докато е бил на поста си".

"Споделям убеждението на нашите основатели, че властта на президента е ограничена, а не абсолютна", пише той. "Ние сме нация на законите - не на крале или диктатори".