Президентът на САЩ Джо Байдън ще се опита да сключи сделка между четири страни, която ще доведе до това Турция да позволи на Швеция да се присъедини към НАТО в замяна на продажбата на американски самолети F-16 на Анкара, при условие, че те не се използват за заплаха за Гърция, пише The Guardian.

Но Реджеп Тайип Ердоган хвърли изненадващо препятствие по пътя на плана на Байдън, като обяви, че иска закъсалата кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС да бъде включена в пакета. Говорейки на летището преди да отпътува за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, турският президент заяви: "Първо, нека проправим пътя за Турция в Европейския съюз, а след това ще проправим пътя за Швеция, точно както направихме за Финландия. "

Забележките на Ердоган предполагат, че усилията на дипломатите в навечерието на срещата на върха да премахнат едногодишното турско вето върху членството на Швеция в НАТО ще бъдат дори по-сложни от очакваното. Турция води преговори за присъединяване към ЕС под една или друга форма от 1987 г. насам, но няма индикации да се позволи на толкова голяма страна със съмнителни права на човека да се присъедини.

Американският президент е провел допълнителни разговори в последната минута с турския президент Ердоган по време на полета си за Европа, но не се е стигнало до пробив по време на почти едночасовия им разговор, според Белия дом.