Държавният глава на САЩ Джо Байдън провел телефонен разговор с група топ съюзници на Вашингтон по въпроса за подкрепата на Украйна на фона на опасенията, че американското финансиране за Киев остава несигурно, съобщава телевизионният канал CNN.

"Президентът Байдън свика разговор със съюзници и партньори, за да координира нашата продължаваща подкрепа за Украйна“, се казва в изявление на Белия дом.

Призивът дойде дни, след като Конгресът прие временен законопроект за държавните разходи, който по-специално не включва помощ за Украйна, един от трудните въпроси с за твърдолинейните консерватори.

Участниците в разговора включват:

Канадският премиер Джъстин Трюдо;

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен;

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел;

Германският канцлер Олаф Шолц;

Италианският премиер Джорджия Мелони;

Японският премиер Фумио Кишида;

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг;

Полският президент Анджей Дуда;

Румънският президент Клаус Йоханис;

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак;

Френският външен министър Катрин Колона;

След призива лидерите на ЕС потвърдиха подкрепата си за Украйна.

"Ние сме обединени и сме готови да предоставим допълнително военно оборудване, финансова и политическа подкрепа за Украйна. Мирът и сигурността в Украйна са равни на мира и сигурността в Европа“, цитира медията думите на Мишел.

Фон дер Лайен на свой ред увери, че подкрепата на Европа за Украйна "е непоколебима“ чрез предложените нови 50 милиарда евро за макрофинансова помощ, един милион боеприпаси, доставени до март 2024 г., както и "действия на ЕС за гарантиране на пълна отчетност за руските престъпления срещу украинци“.