В рамките на разговор в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, президентът на САЩ Джо Байдън е предложил на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган създаването на директен канал за комуникация за обсъждане на "бързо променящите се събития“, съобщава вестник Sabah.

Според изданието предложение на американския лидер е важен резултат от преговорите между двамата президенти. В рамките им Байдън е отбелязал, че подобен незабавен контакт може да бъде полезен, тъй като необходимостта от спешна комуникация на ниво лидери не е изключена поради бързото развитие на световните събития.

В същото време Sabah припомня, че докато бе кандидат за президент на Демократическата партия, Байдън "говореше за работа с опозицията в Турция за отстраняването на Ердоган от власт чрез избори“. Сега обаче американският лидер "изпитва необходимост да напомни на турския президент за неговото приятелство“, заключава вестникът.

Преговорите между Ердоган и Байдън се проведоха в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. По време на приветствието Ердоган обяви, че започва нов етап в отношенията между страните и изрази намерението си за засилване на диалога между Анкара и Вашингтон.