Президентът на САЩ Джо Байдън научи, че министърът на отбраната Лойд Остин има рак на простатата едва на 9 януари, съобщава Reuters, като се позовава на Белия дом.

Както отбелязва информационната агенция, ръководителят на Пентагона беше хоспитализиран на 1 януари. Той беше откаран с линейка в Националния военен медицински център Уолтър Рийд след усложнения от неговата простатектомия на 22 декември, включително гадене със силна болка в корема, бедрата и краката. Първоначалният преглед разкрива инфекция на пикочните пътища и Остин е преместен в интензивното отделение на 2 януари.

Министерството на отбраната обаче избра да скрие този факт от обществеността, Белия дом и Конгреса през по-голямата част от изминалата седмица. Дори заместник-председателката на Остин Катлийн Хикс беше държана в неведение в продължение на дни. Тя не беше информирана за инцидента дори след като й беше казано да поеме някои от задълженията на министъра на 2 януари, докато e на почивка в Пуерто Рико.

"Байдън не беше информиран до миналия четвъртък, че министър Остин е в болницата. Той не беше информиран до тази сутрин, че основната причина за тази хоспитализация е рак на простатата“, заяви Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, във вторник на редовен брифинг за репортери.

В същото време Reuters уточнява, че Байдън е разговарял с Остин в събота и остава неясно защо президентът е научил за диагнозата едва във вторник.

Републиканската партия се възползва от скандала с хоспитализацията като доказателство за пренебрегването на задълженията на Остин и слабостта на Байдън. "Като се имат предвид войните в Украйна и Израел, идеята, че Белият дом и дори собственият ви заместник не са разбрали естеството на вашето състояние, е очевидно неприемлива“, заяви конгресменът Майк Роджърс в писмо до Остин във вторник.

Видни републиканци също изразиха критики, включително бившият президент Доналд Тръмп и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.