Президентът на САЩ Джо Байдън е "насърчил“ министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху по време на телефонен разговор миналата седмица да "планира“ ответна атака срещу Иран, която да "възпре бъдещи атаки“ срещу еврейската държава, съобщава американският телевизионен канла CNN, като се позовава на високопоставен служител на правителството във Вашингтон.

Американски официални лица са очаквали Израел да предприеме ответни действия срещу Иран преди 5 ноември, срок, който би поставил нарастващата нестабилност в Близкия Изток в центъра на общественото внимание дни преди изборите за президент в САЩ.

"Президентът е обсъдил цялостната ситуация с министър-председателя Нетаняху. Миналата седмица той "насърчи“ премиер да разработи отговор, който да послужи за възпиране на по-нататъшни атаки срещу Израел, като същевременно намали риска от по-нататъшна ескалация. И това е нашата цел. Това е и целта на Израел, откъдето заявиха, че ако Иран реши да отговори, са готови отново да се защитят от всякаква атака“, твърди служителят.

CNN добавя още, че Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са били информирани за ответните удари на Израел по Иран и са следили внимателно развитието на ситуацията.