Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че Съединените щати ще предоставят на Украйна 20 милиарда долара заеми. Те ще бъдат изплатени чрез лихви, получени от замразени руски активи, предава УНИАН.

"С други думи, Украйна може да получи помощта, от която се нуждае, без да натоварва данъкоплатците. Тези заеми ще подкрепят народа на Украйна, докато защитава и възстановява страната си. И нашите усилия ясно показват: тираните ще отговарят за щетите, които причиняват“, отбеляза той в изявление, публикувано на уебсайта на Белия дом.

Американският лидер посочи, че е ръководил усилията това лято за обединяване на страните от Г-7, за да предостави на Украйна 50 милиарда долара по Програмата за спешно ускоряване на приходите, подкрепени от приходи от замразени руски суверенни активи.

Според Байдън след инвазията на Русия в Украйна страните от Г-7 са предприели "решителни действия за изземване на руски суверенни активи“ и обещаха, че тези активи ще останат конфискувани, докато Русия спре агресията си и плати за щетите, които е причинила на Украйна.

Освен това Байдън подчерта, че Русия няма да спечели войната:

"Народът на Украйна ще спечели. Това е още едно напомняне на Владимир Путин, че светът е обединен около Украйна - и Съединените щати и нашите партньори от Г-7 ще продължат да го подкрепят на всяка крачка от пътя“.