Президентът на САЩ Джо Байдън по време на пресконференция след разговорите с финландския президент Саули Ниинистьо заяви, че влизането на Украйна в НАТО по време на военните действия, които се водят на нейна територия с Русия, би означавало началото на Трета световна война, предават световните медии.

"Никой не се присъединява към НАТО по време на война: да атакуваш държава от НАТО означава война, Трета световна война. Въпросът не е дали трябва да се присъединят, а кога могат да се присъединят към НАТО“, посочи американският лидер.

Едновременно с това американският лидер смята, че руският президент Владимир Путин вече е загубил конфликта в Украйна и не вярва войната да се проточи.

"Няма никаква възможност той да спечели войната в Украйна. Той вече загуби тази война“, категоричен бе Байдън в отговор на въпрос дали Украйна, ако не бъде приета незабавно в НАТО, може да насърчи Путин.

Президентът на САЩ не смята, че войната ще продължи с години, защото Русия не може да поддържа ресурсите си толкова дълго и Путин вероятно в крайна сметка ще "реши, че не е в интерес на Русия, икономически, политически или по друг начин“.

Той заяви, че се надява Украйна да постигне напредък в сегашната си контраофанзива, за да стимулира споразумение чрез преговори.