Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа е "по-близо от всякога", съобщава Times of Israel.

След днешната среща в рамките на новия кръг от преговори в Доха, с участието на американски преговарящи, Байдън посочи, че споразумението все още не е сключено, но че Израел и ХАМАС са по-близо до споразумение, отколкото преди началото на срещата на върха в Доха преди три дни.

В четвъртък (15 август) в Доха започна нов кръг от консултации, насочени към постигане на прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от палестинското движение ХАМАС. От катарска страна в разговорите участва шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани, министър-председател и външен министър на емирството. Вашингтон е представен на преговорите от директора на ЦРУ Уилям Бърнс и координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка Брет МакГърк. Израелската делегация се оглавява от директора на разузнаването МОСАД Давид Барнеа, а Египет е представен от Абас Камел, ръководител на разузнавателната служба на републиката.