Президентът на САЩ Джо Байдън нарече последния ракетен обстрел на Русия срещу Украйна "ярко напомняне за света", че руският президент Владимир Путин остава ангажиран с унищожаването на Украйна и, че "той трябва да бъде спрян". Това се посочва в изявление на американския президент, публикувано от Белия дом.

"През нощта (29 декември) Русия предприе най-мащабната си въздушна атака срещу Украйна от началото на войната. При тази масирана бомбардировка бяха използвани безпилотни самолети и ракети, включително ракети с хиперзвуков потенциал, за да бъдат поразени градове и гражданска инфраструктура в цяла Украйна. Съобщава се, че ударите са нанесени по родилен дом, търговски център и жилищни райони - убити са невинни хора, а десетки други са ранени. Това е сурово напомняне за света, че след близо две години на тази опустошителна война целта на Путин остава непроменена. Той се стреми да унищожи Украйна и да подчини нейния народ. Той трябва да бъде спрян", заявява американският президент.

"В лицето на тази брутална атака Украйна разгърна системите за противовъздушна отбрана, които Съединените щати и нашите съюзници и партньори доставиха на Украйна през изминалата година, за да прехванат и унищожат успешно много от ракетите и дроновете. Американският народ може да се гордее с живота, който помогнахме да бъде спасен, и с подкрепата, която оказахме на Украйна, докато тя защитава своя народ, своята свобода и своята независимост. Но ако Конгресът не предприеме спешни действия през новата година, няма да можем да продължим да изпращаме оръжията и жизненоважните системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае, за да защити своя народ. Конгресът трябва да се задейства и да предприеме действия без повече отлагане", се посочва още в изявлението на Байдън.