Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че представянето му по време на президентския дебат миналия четвъртък не е било най-доброто му, но посочи като причина за това две дълги задгранични пътувания по-рано през юни, предава Reuters.

Байдън е изправен пред все по-големи съмнения относно кандидатурата си за преизбиране през 2024 г. след колебливото представяне на дебата миналата седмица, като дори един демократ от Камарата на представителите във вторник публично го призова да се оттегли от надпреварата.

Говорейки на предизборно събитие в Маклийн, Вирджиния, във вторник вечерта, Байдън призна, че дебатът срещу бившия президент Доналд Тръмп, неговият републикански съперник, не е минал добре.

"Не прекарах най-добрата си нощ, но факт е, разбирате, че не бях много умен“, заяви Байдън, говорейки по време на кампанията за набиране на средства без помощта на телесуфлер. "Реших да обиколя света няколко пъти, преминавайки през около 100 часови зони ... преди ... дебата.

"Не послушах екипа си, върнах се и почти заспах на сцената“, заяви той. "Това не е извинение, но е обяснение“.

Байдън пътува до Франция и Италия по време на две отделни пътувания в рамките на две седмици миналия месец, летейки през нощта от срещата на върха на Г-7 в Бари, Италия, за да се появи на събитие за набиране на средства с бившия президент Барак Обама в Лос Анджелис на 15 юни, преди да се върне до Вашингтон на следващия ден.

След това той прекара шест дни в Кемп Дейвид, подготвяйки се за дебата на 27 юни.

Представители на Белия дом обвиниха настинката за лошото представяне на Байдън по време на дебата. Самият президент не спомена да е бил болен по време на събитието във вторник.

Ново проучване на Reuters/Ipsos, което приключи във вторник, показа, че един на всеки трима демократи смята, че Байдън трябва да прекрати кампанията за преизбирането си след дебата, но нито един виден член на Демократическата партия не се справя по-добре от Байдън в хипотетичен двубой срещу Тръмп.

Двудневното проучване установи, че и Тръмп, на 78, и Байдън, на 81, поддържат подкрепата на 40% от регистрираните гласоподаватели, което предполага, че Байдън не е загубил позиции след дебата. Денят на изборите е 5 ноември.