Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че "никой в ​​Близкия изток не трябва да подкопава усилията за постигане на примирие в Газа и споразумение за освобождаване на заложници, което според него е на лице, но "далеч не е приключило", предава Reuters.

"Никой в ​​региона не трябва да предприема действия, за да подкопае процеса", написа Байдън в социалните медии, а по-късно съобщи на пресконференция, че е оптимист за перспективите за прекратяване на огъня.

"Оптимист съм. Но далеч не е приключило. Все още има няколко проблема, но мисля, че имаме шанс".

В четвъртък (15 август) в Доха започна нов кръг от консултации, насочени към постигане на прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от палестинското движение ХАМАС. От катарска страна в разговорите участва шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани, министър-председател и външен министър на емирството. Вашингтон е представен на преговорите от директора на ЦРУ Уилям Бърнс и координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка Брет МакГърк. Израелската делегация се оглавява от директора на разузнаването МОСАД Давид Барнеа, а Египет е представен от Абас Камел, ръководител на разузнавателната служба на републиката.