Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че коментарите на Доналд Тръмп, които поставят под въпрос ангажимента на САЩ да защитават своите съюзници от НАТО от нападение, са "опасни“ и "неамерикански“, визирайки думите на бившия президент, които посяха нови страхове сред съюзниците от Алианса относно неговата надеждност на глобалната сцена, пише Associated Press.

Тръмп, фаворитът в САЩ за номинацията на Републиканската партия тази година, заяви в събота, че веднъж е предупредил, че ще позволи на Русия да прави каквото си иска с държавите-членки на НАТО, които са "нарушители“ в отделянето на 2% от своя брутен вътрешен продукт за защита.

Говорейки от Белия дом, след като насърчи Камарата на представителите да разгледа одобрения от Сената законопроект за помощ за финансиране на усилията на Украйна да удържи двугодишната руска инвазия, Байдън отбеляза, че коментарите на Тръмп относно пакта за взаимна отбрана са "опасни и шокиращи“.

"Целият свят го чу и най-лошото е, че той наистина го мисли“, добави американският лидер.

По думите ми, "когато Америка дава думата си, това означава нещо“ и нарече коментарите на Тръмп, които сеят съмнения относно нейните ангажименти, "неамерикански“.

Байдън каза за Тръмп: "Той не разбира, че свещеният ангажимент, който сме поели, който работи и за нас“.

Член 5 от клаузата за взаимна отбрана на НАТО гласи, че въоръжено нападение срещу един или повече от неговите членове се счита за нападение срещу всички членове. Но Тръмп често описва съюзниците от НАТО като пиявици на американската армия и открито поставя под въпрос стойността на военния съюз, който определя американската външна политика повече от 70 години.