В петък (4 октомври) президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че Израел все още не е решил как ще отговори на нападението с балистични ракети от страна на Иран, но е предложил да се въздържа от атаки срещу ирански петролни съоръжения, предава The Times of Israel.

"Ако бях на тяхно място, щях да помисля за други алтернативи, а не за нанасяне на удари по петролни находища",е заявил Байдън по време на рядка поява на ежедневния брифинг за медиите в Белия дом.

По-рано тази седмица Байдън заяви, че е против това Израел да атакува и ирански ядрени обекти.

Последните забележки на Байдън идват ден след като той заяви, че идеята за израелски удар по ирански петролни обекти е "обсъждана", което доведе до скок на цените на петрола на фона на опасенията от внезапен шок в световното предлагане.

"Мисля, че - мисля, че това би било малко - все пак", посочи тогава Байдън, като добави, че Израел в крайна сметка ще вземе собствено решение как да отговори на масирания ракетен удар на Иран. Часове по-късно той заяви: "Знам, че не трябва да се говори публично", когато е попитан дали е призовал Израел да не атакува иранската петролна инфраструктура.

Въпреки коментарите на Байдън, според съобщения в израелските медии отговорът е бил тясно координиран между Вашингтон и Йерусалим.

Междувременно кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп заяви, че според него Израел трябва да удари ядрените съоръжения на Иран в отговор на неотдавнашния ракетен обстрел на Ислямската република.

Бившият президент, говорейки на предизборно събитие в Северна Каролина, се позовава на въпрос, зададен на Байдън тази седмица, относно възможността Израел да се насочи към иранската ядрена програма.

"Попитаха го какво мислите за Иран, бихте ли ударили Иран? А той отговаря: "Стига да не ударят ядрените обекти". Това е нещото, което искате да ударите, нали?", коментира Тръмп.

"Мисля, че той сбърка с това", заявява Тръмп в отговор на въпрос на участник по темата. "Не е ли това, което се очаква да ударите? Искам да кажа, че това е най-големият риск, който имаме - ядрените оръжия".

"Когато му задават този въпрос, отговорът трябва да бъде: "Първо ударете ядрените съоръжения, а за останалото се притеснявайте по-късно", добавя Тръмп.