Президентът на САЩ Джо Байдън в обръщение в сряда призова членовете на Конгреса да подкрепят допълнително финансиране за Украйна и посочи, че ако президентът на страната Владимир Путин завземе Украйна, американските войски ще се бият с руските войски, ако съюзник на НАТО бъде нападнат, пише "Украинская правда“.

Според Байдън одобрението на допълнителна помощ за Украйна "не може да чака повече": "Конгресът трябва да одобри допълнително финансиране за Украйна преди коледната ваканция. Много е просто“.

Според президента на САЩ, като отказва да направи това, Конгресът "показва желание да направи на Путин най-големия подарък“, припомняйки за военни престъпления на Русия в Украйна – от отвличането на деца до унищожаването на гражданска инфраструктура.

"Ако Путин превземе Украйна, той няма да спре дотук. Важно е да гледаме на това в дългосрочен план. Той ще продължи офанзивата и той го каза ясно. Той ще нападне съюзник от НАТО, а ние като член на НАТО сме длъжни да защитаваме всяка педя от територията на Алианса и ще се случи нещо, което не искаме и което го няма сега - американски войски, които ще се бият с руски войски“, заяви американският президент.

Той подчерта, че Съединените щати не могат да позволят на Русия да спечели и неспособността им да помогнат на Украйна "очевидно укрепва позицията на Путин“.