Руското министерство на отбраната съобщи за прехвърляне на оръжия и оборудване в Курска област за изграждане на силите, които водят активни бойни действия с украинските части в Суджанския район, предава "Интерфакс".

"Колоните, които маршируват към районите, където се изпълняват задачите, включват многоцелеви ракетни установки БМ-21 "Град", артилерийски установки "Бук", танкове, транспортирани на тралове, тежки верижни машини, камиони "Урал" и "КамАЗ", се посочва в изявление на руското министерство на отбраната.

По-рано в петък (9 август) руското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия е загубила до 945 военнослужещи след нападението в района на Курск, като през последното денонощие са били осуетени опитите за набези на ВСУ дълбоко в руска територия.

По-рано началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов информира руския президент Владимир Путин, че частите на ВСУ са преминали в настъпление на 6 август, за да завземат част от територията в Суджанския район на Курска област. "Операцията ще завърши с разгром на противника и достигане на държавната граница", е заявил тогава Герасимов.