Експертът по сигурността професор Дан Шуфтан от Университет на Хайфа обяснява пред вестник BILD защо ликвидирането на генералния сектетар на "Хизбула“ Хасан Насрала има значение за целия свят.

"Убийството на Насрала не е просто израелско-арабско събитие, [то е] крайъгълен камък за целия свят. Това е сто пъти по-важно от убийството на лидера на ХАМАС. Хасан Насрала беше не само военен лидер на армия, която има повече балистични ракети от повечето страни в света, но и религиозен лидер. Той беше герой и вдъхновение за милиони хора, които вярваха в новия световен ред, воден от ислямисти“, подчерта Шуфтан.

"След като израелската армия уби лидера на "Хизбула“ Мусави през 1992 година, Насрала стана негов наследник и превърна организацията в една от най-влиятелните сили в региона (включително с финансова и друга подкрепа от Иран)“.

"Сега "Хизбула“ е активна в Близкия Изток, Европа и Южна Америка. Насрала активно подкрепяше диктатора Асад в Сирия; почти 2000 бойци от неговата организация загинаха във войнат там. Това направи Насрала един от най-мразените лидери в арабския свят. През последните години по много причини той става все по-непопулярен в самия Ливан; например членовете на "Хизбула“ многократно биха мирни протестиращи, протестиращи срещу корупцията. Смъртта на Насрала лишава ислямистите от обединяваща фигура, а Иран – от най-важния инструмент на регионалната политика“, обобщава професорът.