Президентът на Украйна Владимир Зеленски отказал предложението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни войските да напуснат Авдеевка. Това съобщи BILD, като се позовава на свои източници.

Германското издане е научило, че "Залужни е искал да напусне Авдеевка преди няколко седмици, за да изправи фронтовата линия и да облекчи отбраната. Зеленски отказал и вместо това лично посети града на 30 декември. Но руските войски продължават да напредват, сега има заплаха, че градът ще се превърне във втори Бахмут".

Володимир Зеленски не се доверява на преценката на Валерий Залужни и според редица медии украинският президент не може да намери наследник, който да заеме поста на главнокомандващия.

Според BILD, Зеленски се е опитал да лиши Залужни от поста му, генералите обаче са отказали да признаят това решение. Има двама потенциални приемници на Залужни- началникът на разузнаването Кирил Буданов и командващият сухопътните сили Александър Сирски, но и двамата "с благодарност отказаха".