Започва битката за следващото голямо руско село в Курска област, съобщава експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке

Сутринта на 20 август Telegram каналът на руската групировка "Север“ публикува видео, на което се вижда как части на украинските въоръжени сили действат на 300 метра от входа на село Коренево (19 км от границата). На записа четири украински авбомобила са обстрелвани, два от тях са повредени или унищожени. Тези снимки потвърждават, че са започнали битки за Коренево, към което украинските въоръжени сили се приближават от няколко дни.

Загубата на това голямо селище за репутацията на Владимир Путин ще бъде дори по-лоша от загубата на Суджа, казва Юлиан Рьопке:

"За разлика от Суджа, той не може да вини внезапността на атаката и неподготвената защита. След две седмици боеве в Курска област, руската армия [тук] е в бойна готовност и е разположила хиляди войници в региона като подкрепление. В тази ситуация загубата от украинския експедиционен корпус би била ужасен срам за руското военно ръководство“, пише той.

Украинските въоръжени сили напредват и на други направления. Североизточно от Суджа след упорити боеве украинските войски овладяват село Мартиновка. Намира се на магистрала P200, която води директно до Курск. Мартиновка беше защитавана от чеченски части, селото беше важно като отправна точка за потенциална контраофанзива на Суджа. Сега тази опасност за украинските въоръжени сили значително намалява.