Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още могат да защитават Угледар, ако удържат снабдителната линия на север от града, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Руските войски се опитват от две години да превземат града в Донецка област, където някога са живели около 10 000 души. Многоетажните сгради в средата на степта са се превърнали в истинска крепост, която успешно се защитава от 72-ра бригада на ВСУ. През последните дни руските войски засилиха атаките на Угледар, обкръжиха го от три страни и навлязоха в града от югоизток. Украинците държат единствения маршрут за доставки на север към Курахово. Руснаците хвърлят листовки от въздуха върху града с призив да се предаде. Експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке нарича това "допотопна пропагандна кампания от Втората световна война“.

"Виждаме, че все още има няколко големи сгради в града, които остават под украински контрол. Тези сгради, високи до 10 етажа, защитават добре украинците. Проблемът е логистиката, за да се поддържат доставките и градът да не бъде обграден. В самия град ВСУ все още имат възможност да се окопаят и да се защитават. Но на север ситуацията е много близо до точката, в която руснаците ще могат да прекъснат доставките“, обяснява Рьопке.