Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да се изтеглят от Курската област на Русия през следващите седмици или месеци, прогнозира военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Според него руските войски продължават да атакуват позициите на украинските сили в Курска област от запад, към селата Любимовка и Новоивановка.  Украинците са изтласкани и от последното село до областния център Коренево. Освен това сега руските войски намаляват и плацдарма на ВСУ от изток, където са успели да си върнат селата Борки и Спалное. Сега се водят боеве за населеното място Плехово. От началото на контранастъплението руските въоръжени сили вече са изминали там 13 километра.

"Сега динамиката в Курска област е такава, че след около три месеца [бойни действия] Русия успя да си възвърне контрола в по-голямата й част. Въпреки че голямата битка за Суджа, единственият превзет от украинците град, още дори не е започнала. Затова ние още не знаем колко дълго ще могат да се задържат украинците там, колко добра защита са изградили там. Най-вероятно ще видим това през следващите седмици или най-късно месеци. Защото сега динамиката е такава, че руснаците, макар и в собствената си страна, бавно се връщат към собствената си граница и изтласкват украинците оттам“, обяснява Рьопке.

По думите му руските въоръжени сили все повече използват в Курска област и дронове, управлявани чрез оптичен кабел с обсег до осем километра. Те успешно унищожават техниката на ВСУ, а системите им за радиоелектронна борба са безсилни срещу тях. Украинците отговарят с използване на традиционни малки квадрокоптери и нови средни безпилотни летателни апарати с неподвижно крило, допълва анализаторът.