Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са спрели настъплението на руските войски при Селидово, съобщава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

Разположеното в Донецка област населено място е едно от предградията на Покровск. Преди войната там са живеели около 23 000 души. Много от селата в района вече са окупирани от руските войски, но при Селидово отбраната се държи успешно от 15-та бригада на Националната гвардия на Украйна "Кара-Даг“. Там всеки ден атакуват стотици руски войници, които вече няколко пъти са влизали в покрайнините на Селидово, но всеки път са отстъпвали. Например, те се опитаха да превземат въглищните мини в североизточната част на града. Но в бой са влезли украинските БТР-4, принуждавайки руските войски да бягат.

"В Николаевка, Новогродовка, Гродовка - навсякъде руснаците се приближиха много близо до Покровск. Единственото изключение е град Селидово и околностите му, където бригадата "Кара-Даг“ държи отбраната много добре. Там руската армия напредна най-малко. Трябва да се каже, че южният им фланг в Украинск е напълно унищожен, а северният им също е застрашен. Това винаги е голям проблем: когато една украинска бригада се отбранява добре и удържа руснаците, тя е много зависима от съседните бригади и все пак трябва да отстъпи, за да избегне обкръжението“, обяснява експертът по анализ на отворени данни.