Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са напът да затворят "котела“ на река Сейм в Курска област и близо 3000 руски войници може да се окажат в капан в него, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

От 16 август украинските войски започнаха да взривяват мостове през река Сейм в северната част на Глушковски район на Курска област. Това може да отсече групировката на руските въоръжени сили, тъй като районът е заобиколен от украинска територия от запад и юг. Русия отговаря, като организира понтонни преходи и въздушен мост и защитава оставащия проход на изток. Ден преди това ВСУ превзеха селата Снагост и Апанасовка. До река Сейм и затварянето на котела им оставаха пет километра.

Според украински данни в котела остават между 2000 и 3000 руски войници. Според експерта по анализ на отворени данни на държавната граница между Руската федерация и Украйна на юг и запад от котела е подготвена за защита. Но за руснаците ще бъде трудно да се защитават, ако ВСУ нападнат от изток. Освен това на запад украинците вече преминаха границата и поеха контрола върху малък участък от руска територия от 15 квадратни километра.

"Сега руснаците имат прост избор: или да се бият и да защитават тази територия, или да се оттеглят. Явно и двата варианта са гибелни за тях. Но трябва да се каже откровено, че тази битка не е решаваща. Защото не знаем колко сила остава на Украйна“, обобщава Рьопке.