От началото на операцията си в Курската област на Руската федерация, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха в района на град Суджа по трасето 38K-004, както и на юг и север. Сега обаче те са забелязани на 22 километра югоизточно от града, близо до село Гири. От Суджа преминава път до селището Белая - областния център на Беловския район.

"Украински БТР-4 в село Гири, на 22 километра югоизточно от Суджа, Курска област. Не е ясно как е попаднал там, но се е движил по пътя от Белая в посока Суджа. Така че тук е възможно много, особено на фона на руските доклади за украинци, приближаващи Белая от вчера сутринта“, коментира военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

В неделя ръководителят на Беловския район Николай Волобуев записа обръщение от центъра на населеното място, в което заяви, че украинска диверсионно-разузнавателна група е влязла  в района. Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов съобщи, че руските въоръжени сили "успяха да стабилизират ситуацията, в момента няма военни сблъсъци в Беловски и Обоянски райони“. Днес обаче в района е обявена евакуация, пояснява изданието.