В навечерието на годишнината от терористичната атака на ХАМАС от 7 октомври в европейски градове се провеждат пропалестински митинги и акции на солидарност с Израел, пише BILD.

Още преди годишнината от 7 октомври стотици хора в Берлин провеждат митинги и демонстрации, свързани с атаките на ХАМАС срещу Израел и войната в Газа. Според полицията повече от 1000 души са присъствали на про-палестинския марш, докато произраелският митинг е привлякъл около 650 участници.

Говорител на полицията отбеляза, че ситуацията е "до голяма степен спокойна". Около 500 полицейски служители са били разположени, за да поддържат реда, съобщи Platform X. Полицията се подготвя за голяма операция през целия уикенд, тъй като много събития са планирани и за неделя.

Броят на участниците в Берлин беше сравнително малък, особено в сравнение с пропалестинската демонстрация в Лондон, където в събота се събраха десетки хиляди хора. В Рим на неразрешен пропалестински митинг с участието на няколко хиляди души периодично избухваха сблъсъци с полицията. Демонстранти с маски и черни дрехи хвърляха бутилки, петарди и пътни знаци по служителите на реда. В отговор полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

В Мюнхен обаче се очаква около 8000 души да участват във възпоменателното събитие "365 дни – Мюнхен срещу антисемитизма“ в неделя, 6 октомври. "Антисемитизмът няма място в нашето общество и заедно ще покажем, че няма да го толерираме“, подчертават организаторите на демонстрацията. "Искаме да организираме най-голямата демонстрация срещу антисемитизма в Германия и да изпратим силно послание за хуманност, солидарност и мирно бъдеще“, се казва в съобщението за събитието. На мемориалното събитие към участниците ще се обърнат, наред с други, президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер и министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.

На 7 октомври 2023 г. терористите на ХАМАС извършиха най-жестокото клане на евреи след Втората световна война. Атаките в Израел доведоха до смъртта на повече от 1200 души, а около 250 бяха отвлечени и взети за заложници в Ивицата Газа.