На руските войски им отне шест месеца и над 250 единици бронирани машини, за да превземат малкото село Новомихайловка, отбелязва германският вестник BILD.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви официално по-рано през деня за превземането на населеното място в Донецка област. Битката за малкото селце, в което преди войната живееха около 1500 души, продължи шест месеца. Отбранявано бе от 79-а отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Наскоро те публикуваха интерактивна карта, на която отбелязаха цялата руска бронирана техника, изгоряла там. Военните на Киев са преброили 314 унищожени танка, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. Независими наблюдатели оценяват тази цифра на 263. Те вземат предвид само онези превозни средства, чието унищожаване е заснето на видео.

Анализатор на BILD отбелязва, че местоположението на изгорялата руска техника показва използването на тактика на двоен натиск. Състои се от заобикаляне на вражески позиции от фланговете и едновременно извършване на пряка фронтална атака. Русия е използвала тази тактика и преди при превземането на украински градове и села, включително Бахмут и Авдеевка.