В понеделник вечерта около 900 души се събраха на булевард Унтер ден Линден в центъра на Берлин срещу руското посолство. Те се противопоставиха на масирания ракетен удар на руските въоръжени сили по градове в Украйна, включително детската болница "Охматдит“ в Киев.

Хората донесоха цветя, снимки, украински знамена и антивоенни плакати. Прозвуча лозунгът "Слава на Украйна!". Акцията е организирана от движението на украинците в Германия "Вече" (Vitsche e.V), пише BILD.

Берлинската полиция обаче забрани изказванията на украински, позволявайки речи само на немски и английски. В Германия няма такъв закон, но напоследък служителите на реда могат да изискват или да се наема преводач, или да се говори на език, който разбират. През април 2023 г. на митинг на радикални мюсюлмани в Берлин те призоваха за унищожаване на Израел на арабски, но полицията не разбра това. Този път, както съобщиха служителите на реда, "Вече" координира акцията в понеделник следобед, но не намери преводач от украински до вечерта. Самите активисти не са съгласни с това.

"Това не е вярно. Питаха ни за това, но нямаше окончателно споразумение. Много украинци все още не говорят много добре немски. Езикът е част от нашата идентичност. И за късмет точно пред руското посолство много от нас бяха осъдени на мълчание“, заяви представител на Vitsche e.V.