Един от основните козове на руската армия във войната в Украйна е предимството й в броя на оръжията за нападение по въздхух - самолети, ракети, дронове с голям обсег. Последните създават може би най-много проблеми. Сега Украйна разработва няколко нови оръжия за борба с дронове, за да неутрализира предимството на руснаците, пише германският вестник BILD.

Основният проблем на Украйна с Shahed-131/136 и други руски безпилотни апарати е, че Москва разполага с твърде много от тях, за да може Киев да губи "скъпоценни ракети“ за противовъздушна отбрана, за да ги сваля. Следователно е необходима много по-евтина алтернатива. Сега Украйна работи тук в три посоки:

Квадрокоптери прехващачи. Тази иновация вече е внедрена и работи успешно от известно време. Малките дронове са модифицирани така, че да могат да се използват не за разузнаване или атака на наземни цели, а за въздушен бой. Според оценките на BILD украинските дронове прехващачи всяка седмица нанасят удари по около 50 руски разузнавателни дрона и дори големи дронове камикадзе "Ланцет“.

Безпилотни самолети-прехващачи тип "крило“. Проблемът с малките квадрокоптери е, че те могат да летят само няколко километра - особено на голяма надморска височина - така че руските дронове за наблюдение могат лесно да ги избегнат. Затова Украйна сега разработва безпилотни самолети-прехващачи с неподвижни крила, които могат да следват руски дрон на разстояние до 60 километра и на височина до четири километра. Дроновете от този тип вече се тестват и трябва да влязат на въоръжение до края на тази година.

"Дронове убийци“ на далечни разстояния. Голямата цел на Украйна е да създаде "убийци на дронове“, които могат да прихващат и унищожават руско-ирански дронове с голям обсег на действие като Shahed-131/136 или "Геран“. За да бъдат ефективни такива прехващачи, те трябва да имат скорост най-малко 200 километра в час и голям обсег (поне 200 километра, а за предпочитане 500 километра). И в същото време те трябва да са евтини.

Според BILD Украйна се надява да създаде третия тип безпилотни самолети-прехващачи не по-късно от 2025 година.