На фона на временното спиране на военната помощ от САЩ военните на Украйна са принудени да прибегнат до асиметрични методи за водене на война, твърди военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

В сряда украински дронове камикадзе атакуваха за първи път старата столица на руснаците Санкт Петербург. Два безпилотни летателни апарата бяха свалени над Балтийско море, а трети се разби в нефтен комплекс близо до летище "Пулково“. Инцидентът не причини значителни щети, но летището беше затворено за няколко часа. Сходна бе и ситуацията на "Шереметиево“ и "Внуково“ в Москва, където полетите бяха временно ограничени.

"Тези атаки показват, че две седмици след спирането на всички оръжейни доставки от САЩ, Украйна е в отчайваща ситуация и поради липсата на алтернативи е принудена да прибегне до асиметрични методи на водене на война. Киев не е в състояние да отблъсне руската армия на своя територия и затова украинското правителство все повече прибягва до атаки срещу обекти на военно-промишления комплекс в големите руски градове. Целта им е да настроят руските граждани срещу тяхното диктаторско ръководство, така че те – или поне могъщите олигарси – да притиснат Путин и неговата кабала да сложат край на окупацията на Украйна“, пише Рьопке.

Той отбелязва, че "ситуацията за Русия може да стане много по-лоша“, тъй като наскоро в Украйна за първи път бяха представени дронове с реактивен двигател. Те ще могат да достигат цели в Руската федерация три пъти по-бързо, а за руските системи за ПВО ще бъде по-трудно да ги свалят.