Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц се стреми да тласне Украйна към фиктивен мир с Русия, изрази увереност депутатът от опозиционния в Берлин Християндемократически съюз (ХДС) и експерт по отбрана и външна политика Родерих Кизеветер пред германския вестник BILD.

Шолц постигна съгласие с украинския президент Володимир Зеленски Русия да вземе участие в следващата мирна конференция. Според германския канцлер споразумението е постигнато по време на "поверителни преговори“ със Зеленски в американската база "Рамщайн“.

"Аз лично смятам, че канцлерът Олаф Шолц може да бъде креативен и да използва съществуващите дипломатически канали в Германия, за да разбере дали преговорите с Путин биха били полезни“, заяви Андрий Мелник, бивш украински посланик в Германия, пред вестник Berliner Zeitung.

Политологът и професор в университета в Кьолн Томас Йегер смята, че за Владимир Путин войната и преговорите са два различни начина за постигане на целите му в Украйна.

"Путин не се интересува от преговори, освен ако не е ясно предварително, че ще получи част от Украйна, ще я демилитаризира и ще му бъдат дадени някакви гаранции за сигурност. Целта на Путин е разоръжаването на Украйна и победата на Русия“, обобщи Йегер в интервю за BILD.

Опозиционният Съюз (ХДС/ХСС) смята, че предложението на Шолц да покани Русия на мирна среща на върха застрашава сигурността на самата Германия.

"Ходът на канцлера беше предсказуем, защото се вписва в стратегията на части от ГСДП много фино да тласнат Украйна към фиктивен мир, определен от Русия, в който подкрепата постепенно намалява и на нейно място са необходими фиктивни преговори. Шолц иска да се представя за канцлер на мира, но в същото време влошава ситуацията в Украйна и по този начин отслабва сигурността на Европа и Германия“, предупреждава Кизеветер.